Συνέντευξη της ελληνικής κοινότητας Mageia στο Linux Inside

Συζητήσεις μεταξύ των μελών γενικά για τη Mageia.

Οι συζητήσεις για την επίλυση προβλημάτων θα πρέπει να υποβάλλονται στην ενότητα «υποστήριξη χρηστών».
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
dglent
Δημοσιεύσεις: 1069
Εγγραφή: Τετ Ιουν 01, 2011 05:42 am
Τοποθεσία: Γαλλία
Has thanked: 6 φορές

Συνέντευξη της ελληνικής κοινότητας Mageia στο Linux Inside

Δημοσίευση από dglent » Τετ Φεβ 20, 2013 16:51 pm

Στο τελευταίο τεύχος Ν°11 του Linux Inside (δυστυχώς αλλά αν δεν το μάθατε ακόμα το περιοδικό διέκοψε την κυκλοφορία του
http://www.linuxinside.gr/forum/8306/το ... idegr-ήρθε)
δημοσιεύτηκε η συνέντευξη της ελληνικής κοινότητας της Mageia.

Εικόνα

Του Δημοσθένη Κόπτση <demosthenesk at gmail dot com>

Ο Δημοσθένης Κόπτσης συνάντησε την Ελληνική κοινότητα mageia στο IRC και τους έθεσε μερικές ερωτήσεις.
Οι απαντήσεις ήταν ενδιαφέρουσες, οπότε είπαμε να τις μοιραστούμε μαζί σας...



Linux Inside: Καλησπέρα, μιλάμε με τον Πάνο Χρηστέα από την Ελληνική κοινότητα mageia. Πώς ξεκίνησε η ιδέα για μια Ελληνική κοινότητα mageia;
Πάνος: Η ιδέα είναι αρκετά παλιά, όσο και οι ρίζες της διανομής. Η Μαγεία είναι η συνέχεια της διανομής Mandriva/Mandrake, που γνωρίζουμε στην Ελλάδα για περισσότερο από 10 χρόνια. Όταν, το 2010, αποχώρησαν οι βασικοί συντελεστές της Mandriva από την εταιρεία τους στο Παρίσι, και ανακοίνωσαν μία ελεύθερη, κοινοτική διανομή, η Ελληνική κοινότητα τους ακολούθησε. Βλέπετε, είναι πιο λογικό να επιλέξουμε τα άτομα που τόσα χρόνια μας χάρισαν τη διανομή, από την εταιρική της ταυτότητα, που την περίοδο 2010-2012 έμεινε σε εσωστρέφεια.
Έτσι, κι εμείς, το φθινόπωρο του 2010 ανοίξαμε το domain του mageia-gr και δημιουργήσαμε παράλληλο forum με αυτό της Mandriva-gr. Καλέσαμε και τα μέλη να συμμετέχουν και στα δυο (γιατί ακόμα δεχόμαστε και την αξία της Mandriva) κι έτσι η κοινότητα “απλώθηκε”.

LI: Ποιοι είναι οι πρωτεργάτες αυτού του εγχειρήματος και πότε έχουμε την πρώτη παρουσία της κοινότητας στο χώρο;
Π.Χ.: Το μεγαλύτερο μέρος έχει γίνει από τον Δημήτρη Γλενταδάκη, ο οποίος τόσα χρόνια συντηρεί την ελληνική σελίδα και forum της Mageia . Επίσης, είναι και ο πρωτεργάτης των μεταφράσεων και οδηγιών της διανομής στα Ελληνικά.
Ενώ η ελληνική κοινότητα “Μαγεία” συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2010, θεωρούμε ότι επισήμως υπάρχουμε από το 2009, όταν στήσαμε το “mandrivalinux.gr” και το forum του.
Σίγουρα όμως, μερικοί από εμάς, θυμόμαστε τις εποχές του 1999-2000 που αγοράζαμε περιοδικά (και Ελληνικά) με Mandrake και γνωρίζαμε το linux μέσα από αυτή την υπέροχη τότε διανομή.

LI: Πόσα είναι πλέον τα μέλη της κοινότητας;
Π.Χ.: Τα εγγεγραμμένα μέλη στο φόρουμ ανέρχονται περίπου στα 200 αλλά γύρω στα 30-40 μόνο έχουν ενεργή συμμετοχή μέχρι στιγμής.
Πιστεύουμε ότι σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί η συμμετοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία στο distrowatch.com όπου η Mageia βρίσκεται σήμερα στη 2η θεση.

LI: Υπάρχει έδρα και φυσικός χώρος που συναντιούνται τα μέλη της κοινότητας; (π.χ. κάποιο καφέ, hackerspace κτλ) ; Που μπορεί κάποιος να σας συναντήσει;
Π.Χ.: Δυστυχώς, η Μαγεία δεν έχει κάποιο σταθερό χώρο, που να δίνουμε σταθερή παρουσία. Όμως, αυτό μας προτρέπει να συμμετέχουμε στις γενικότερες εκδηλώσεις των κοινοτήτων ανοιχτού λογισμικού (πχ. HELLUG, hackerspace, πανεπιστήμια κλπ.).

LI: Ποιο το ιστορικό και το λογότυπου της διανομής; (από το forum)
Π.Χ.: Το λογότυπο, το “cauldron”, συμβολίζει τη χύτρα όπου ετοιμάζεται η “Μαγεία” της διανομής. Είναι αποτέλεσμα ενός διαγωνισμού που έγινε το 2010 για τα καινούρια σύμβολα, διεθνώς. Διαλέξαμε κάτι απλό, που να μπορεί να τυπωθεί και χωρίς χρώματα, αλλά και που να μην παραπέμπει στα κατοχυρωμένα λογότυπα της Mandriva (η ίδια η Mandriva είχε τη γνωστή νομική περιπέτεια με το εμπορικό σήμα “Mandrake”).
Πολλές φορές, όμως, καμαρώνουμε και για εκείνα τα αστεράκια που έχουν ξεμείνει, αυτοκόλλητα, στο laptop.

LI: Ποιες οι δραστηριότητες της κοινότητας;
Π.Χ.: Η ελληνική κοινότητα είναι αρκετά νέα και δεν έχει πραγματοποιήσει άλλες δραστηριότητες από το να προσφέρει μια τεχνική υποστήριξη στους χρήστες, και ως το σπίτι που υποδέχεται ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια αγάπη για τη διανομή.
Πιστεύουμε σύντομα να μεγαλώσει η κοινότητα και οι δραστηριότητές της μαζί.

LI: Συμμετείχατε στην εκδήλωση Solutions Linux 2012 στο Παρίσι;
Π.Χ.: Ναι η Mageia έλαβε μέρος σε αυτή την οργάνωση, όπως το συνηθίζει άλλωστε να είναι παρούσα σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις σχετικά με το ανοιχτό λογισμικό. Μάλιστα, η Mageia πάντα έδειχνε ενδιαφέρον για την “επαγγελματική” χρήση του linux. Δηλαδή το καθαρό και εύχρηστο desktop για επαγγελματική χρήση, την σταθερότητα ενός server για μια επιχείριση. Αυτό ταιριάζει στο χαρακτήρα της Solutions Linux, όπου εταιρείες ανοιχτού λογισμικού παρουσιάζουν τις σοβαρές (αλλά πάντα στην νοοτροπία του ανοιχτού) προτάσεις τους.


LI: Πότε έγινε αυτή η εκδήλωση;
Π.Χ.: Έγινε τον Ιούνιο (19 – 21) του 2012. Συμμετείχαν μεγάλες εταιρίες και οργανισμοί γύρω από το ανοικτό λογισμικό. Να σημειώσουμε επίσης ότι η Γαλλία μοιάζει με τη χώρα μας στο γεγονός ότι έχει ανεπτυγμένο το δημόσιο τομέα, άρα μοιράζεται και ορισμένες από τις “παθήσεις” του που βλέπουμε και στην Ελλάδα. Αυτοί, όμως, έχουν επιλέξει το ανοικτό λογισμικό ως λύση για να κάνουν τον δημόσιό τους τομέα αποδοτικό και ευέλικτο. Και στη Solutions εμφανίστηκαν διάφορες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση
Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη της προέδρου μας Anne Nicolas στη διεύθυνση:
http://www.youtube.com/watch?v=N58Li92FB8Y

LI: Ο διαγωνισμός γραφικών που έγινε για την mageia 2 πώς πήγε;
Π.Χ.: Ως κοινοτική διανομή, τα γραφικά μας βγαίνουν όχι από μια σταθερή ομάδα, αλλά από διαγωνισμούς, για να καταλήξουμε στο καλύτερο. Παραδοσιακά, από τον καιρό της Mandrake, η διανομή αυτή έδινε μεγάλη σημασία στην καλαισθησία (ώστε ο χρήστης να αισθάνεται όμορφα με το λειτουργικό του).
Έτσι, στην Μαγεία 2, καταλήξαμε πάλι σε μια υπέροχη ταπετσαρία, η οποία όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια ήταν μεταποίηση μιας εικόνας χωρίς την άδεια του σχεδιαστή. Το παραμύθι όμως έχει ευχάριστο τέλος, αφού βρέθηκε ο δημιουργός και δέχτηκε να παραχωρήσει το έργο του στη Mageia. Λίγες μέρες μετά, η διανομή απέσυρε τα πρώτα isos και ξανανέβασε διορθωμένα τα αρχεία, με καθαρή αναφορά στον αρχικό δημιουργό.
http://blog.mageia.org/en/2012/05/31/ba ... d-credits/

LI: Τι καλό “ανακατεύετε στο τσουκάλι” για την mageia 3;
Π.Χ.: Υπάρχουν πολλές προτάσεις για τα νέα χαρακτηριστικά της Mageia3, μερικές πέρασαν και άλλες όχι. Τώρα, στην τελική ευθεία για την έκδοση διακρίνουμε ως πιό αξιοσημείωτη την μεταφορά των ανώτερου επιπέδου καταλόγων /bin/, /sbin/ και /lib/ στον κατάλογο /usr/ . Θα ξενίσει λίγο τους παραδοσιακούς Unix-άδες, αλλά αυτή την αλλαγή την έχει πραγματοποιήσει η fedora και αν δεν κάνουμε λάθος και το OpenSuse.
Επίσης, ετοιμάζουμε σημαντικές βελτιώσεις στον περιβόητο εγκαταστάτη και στη διαχείριση συστήματος (που έχουμε από τις μέρες της Mandrake), οριστική απομάκρυνση από τα SysV init scripts και νέες εκδόσεις, φυσικά, για όλα τα προγράμματα που περιέχει η διανομή.

LI: Πότε θα έχουμε την mageia 3;
Π.Χ.: Να υπενθυμίσουμε ότι η περίοδος κυκλοφορίας μιας νέας Mageia είναι κάθε 9 μήνες.
Η κυκλοφορία της Mageia 3 έχει προγραμματιστεί για της 20 Μαρτίου 2013 με μια έκδοση RC στις 5 Μαρτίου.

LI: Από ότι διαβάζω στο blog σας η κοινότητα είχε δυναμική παρουσία στην FOSDEM 2012, τι έγινε σε αυτές τις δύο μέρες; Σας παραχωρήθηκε κάποιος χώρος; (από το blog)
Π.Χ.: Στην FOSDEM 2012 είχαμε μία σημαντική παρουσία. Ήμασταν τυχεροί καθώς πήραμε ένα κεντρικό περίπτερο στην αίθουσα K της έκθεσης. Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να απαντήσουμε σε εκατοντάδες ερωτήσεις του κόσμου για τη διανομή.

LI: Τι έγινε στο συνέδριο;
Π.Χ.: Στο συνέδριο είχαμε την ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε, ως φίλοι, από κοντά με τους συντελεστές της Μαγείας.
Πολλοί, καλοί, γνωστοί, από όλες τις υπόλοιπες κοινότητες που συμμετέχουμε ως οπαδοί του ανοιχτού λογισμικού, έκαναν μία στάση στο τραπέζι της διανομής μας, ρώτησαν για τη δική μας δουλειά και μας έδειξαν τη δική τους. Ένα πανηγύρι συνεργασίας στον όμορφο κόσμο του Linux.

LI: Τι έγινε στην Γενική Συνέλευση
Π.Χ.: Εδώ ίσως σας απογοητεύσουμε, γιατί η Γενική Συνέλευση έχει περισσότερο τυπικό χαρακτήρα, παρά ευκαιρία για αλλαγές. Η Mageia είναι κοινωφελής εταιρεία στη Γαλλία και πρέπει να ενημερώνει τα μέλη της, σε μία ΓΣ για την τυπική λειτουργία και το καταστατικό. Όπως περιμέναμε, όλα λειτουργούν σωστά και μας απασχόλησαν οι λεπτομέρειες για κάποιους servers, μεταφράσεις κα.
Αυτό που πρέπει να ξέρει όμως κανείς, είναι ότι υπάρχουν οι τακτικές “συνελεύσεις” στο IRC, όπου τα μέλη της Mageia παίρνουν τις πιο σημαντικές αποφάσεις.

LI: Υπάρχει μεταφραστική ομάδα; Τι έργο έχετε κάνει μέχρι τώρα;
Π.Χ.: Η Mageia είναι μια πλήρως εξελληνισμένη διανομή καθώς και όλο το περιβάλλον της: η ιστοσελίδα, η τεκμηρίωση, το ιστολόγιο, το φόρουμ. ... Ακόμα και το όνομά της είναι ελληνικό!
Η λίστα ταχυδρομείου επικοινωνίας της ομάδας μετάφρασης είναι: i18n-el at ml dot mageia dot org.

LI: Ποιο το site της κοινότητας, πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.
Π.Χ.: Η ιστοσελίδα στεγάζεται στον κεντρικό ιστότοπο της mageia.org και το φόρουμ σε δικό μας χώρο. Στο φόρουμ μας επικρατεί φιλικό κλίμα, όλα τα μέλη προσπαθούν να βοηθήσουν σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες, μπορούμε να ενημερωθούμε σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο της Mageia αλλά και της κοινότητας του open source ευρύτερα. Επίσης ενημερώνεται κανείς για το πως να συμμετάσχει στη διανομή μέσω μεταφράσεων, δημιουργίας πακέτων, σύνταξης οδηγών, κυνήγι των σφαλμάτων (bugs) κλπ.

LI: Υπάρχει κάποια επιθυμία για συνεργασία με άλλες κοινότητες;
Π.Χ.: Σαφώς. Η Μαγεία είναι απλά ένα μέρος της ευρύτερης κοινότητας του Linux και του ελεύθερου λογισμικού, που συναγωνίζεται αλλά δεν ανταγωνίζεται τους άλλους. Ήδη, οι σχέσεις μας με την κοινότητα του Fedora είναι άριστες, όπως και με το openSuSe ή το Debian. Το λογισμικό που γράφουν τα μέλη της Μαγείας πάντα προωθείται και στις υπόλοιπες διανομές.
Σε επίπεδο εκδηλώσεων, προτιμούμε να έχουμε ένα “περίπτερο” σε κοινές δράσεις, από το να κάνει η κάθε κοινότητα ξεχωριστές εκδηλώσεις. Κάποια φορά θα είμαστε εμείς οργανωτές, κάποια οι άλλοι, ίσως και να συν-διοργανώνουμε τις πιο σοβαρές από αυτές.

LI: Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;
Π.Χ.: Το βασικό είναι να κρατήσουμε και να εξελίξουμε την διανομή μας, η οποία παραδοσιακά είναι από τις ευκολότερες, πιο πλήρεις και σταθερές του Linux. Γι' αυτό χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, και περισσότεροι άνθρωποι να συμβάλλουν. Η κοινότητα είναι αυτή που θα εγγυηθεί την σωστή συνέχεια της διανομής.
Το δεύτερο είναι, όπως και οι υπόλοιπες διανομές, να στηρίξουμε το Linux γενικότερα, με βοήθεια στους νέους χρήστες (ή και τους παλιότερους), με δράσεις και διαφήμισή του. Ακόμα κι αν “κερδίζει” μια άλλη διανομή κατά την εξάπλωση του Linux, αισθανόμαστε περήφανοι που το λειτουργικό μας γίνεται πιό αποδεκτό.
Φυσικά, μια τέτοια κοινότητα προσφέρει, επίσης, και ευκαιρία για την κοινωνική επαφή των μελών. Γνωριζόμαστε, βοηθάμε ο ένας τον άλλο, κρατάμε φιλίες με όλους..

Απάντηση