Πως υλοποιείται η μετάβαση επιχειρήσεων στο Ανοικτό Λογισμικ

Τα νέα και η επικαιρότητα από τη Mageia και από την κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
dglent
Δημοσιεύσεις: 1069
Εγγραφή: Τετ Ιουν 01, 2011 05:42 am
Τοποθεσία: Γαλλία
Has thanked: 6 φορές

Πως υλοποιείται η μετάβαση επιχειρήσεων στο Ανοικτό Λογισμικ

Δημοσίευση από dglent » Πέμ Νοέμ 24, 2011 08:32 am

Στο πλαίσιο του “Money Show”, η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (www.ellak.gr, ΕΕΛ/ΛΑΚ) διοργανώνει σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επενδυτών & Διαδικτύου, το e-ΤΕΕ, τον Σύλλογο Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος και την Ένωση Ελλήνων Χρηστών & Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 14:00-16.00, ημερίδα με θέμα: "Ανοιχτό Λογισμικό και Επιχειρηματικότητα" στο ξενοδοχείο HYATT Θεσσαλονίκης, αίθουσα "Φουαγιέ".

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν με συγκεκριμένα παραδείγματα τα τεχνικά και οικονομικά οφέλη, που μπορούν να έχουν οι εταιρείες από τη χρήση του Ανοιχτού Λογισμικού. Η ημερίδα απευθύνεται κυρίως σε εταιρείες της Βορείου Ελλάδος που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την υιοθέτηση και χρήση Ανοιχτού Λογισμικού και τα οφέλη αυτού.

Οι εισηγήσεις θα αφορούν παραδείγματα εταιρειών που έχουν μεταβεί σε λύσεις Ανοιχτού Λογισμικού. Θα παρουσιαστεί η εμπειρία της εταιρείας Νηρέας, η οποία μεταξύ άλλων έχει χρησιμοποιήσει την τεχνολογία του open-source virtualization, εξηγώντας τις δυνατότητες που προσφέρονται μέσα από αυτό για μείωση των servers, εξοικονόμηση πόρων αλλά και χρόνου διαχείρισης.

Θα παρουσιαστεί ακόμα το παράδειγμα της εταιρείας Olympic Catering όπου χρησιμοποιεί το λογισμικό γραφείου OpenOffice.org. Μέχρι το Φεβρουάριο του 2011 είχε ήδη γίνει η εγκατάσταση σε 70 από τα 200 καταστήματα της εταιρείας και αυτή τη στιγμή γίνεται αναζήτηση για την εύρεση των κατάλληλων λύσεων, ώστε να γίνει συνολική μετάβαση του λογισμικού που χρησιμοποιεί η εταιρεία σε Ανοιχτό Λογισμικό.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μετάβαση των δύο εταιρειών σε εφαρμογές ΕΛ/ΛΑΚ υπάρχουν στα αντίστοιχα άρθρα για το Νηρέα και για την Olympic Catering.

Δηλώστε συμμετοχή στην εκδήλωση, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα
Δείτε ή εισαχθείτε στον κατάλογο των επιχειρήσεων που προσφέρουν υπηρεσίες ΕΛ/ΛΑΚ

Η μετάβαση της Νηρέας

Όπως διαβάζουμε στο ellak.gr, στις 28 Φεβρουαρίου 2011, στο πλαίσιο της δράσης “Ημέρες Συνεργασίας: ΕΛ/ΛΑΚ & Επιχειρηματικότητα“, παρουσιάστηκαν από τον κ. Παναγιώτη Καραμπέρη τα βήματα που έγιναν στον Νηρέα για την μετάβαση του λογισμικού τους σε ΕΛ/ΛΑΚ. Η μετάβαση είναι μιά διαρκής δράση που έχει ξεκινήσει και συνεχίζει να εξελίσσεται αυτή την στιγμή. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από το 2008 και ο κ. Καραμπέρης μας παρουσίασε τα προβλήματα και τους τρόπους αντιμετώπισής τους που υιοθετήθηκαν.

Η προσπάθεια ξεκίνησε από το τμήμα μηχανοργάνωσης όπου ο μικρός αριθμός εργαζομένων αφιέρωσε χρόνο από τον ελέυθερο χρόνο του για να γίνει μια παρουσίαση στο ΔΣ της εταιρείας για τα πλεονεκτήματα της χρήσης του ΕΛ/ΛΑΚ στην επιχείριση. Το ΔΣ έδειξε ενδιαφέρον, και σημαντικό ρόλο έπαιξε το πλεονέκτημα το κόστους για να δοθεί η έγκριση για την μετάβαση. Το έργο της μετάβασης ξεκίνησε πιλοτικά από το τμήμα μηχανοργάνωσης και στην συνέχεια επεκτάθηκε σε όλους τους χρήστες της εταιρείας.

Αφού διασφαλίστηκε η ομαλή λειτουργία κατά την μετάβαση, ο πρώτος τομέας που θα γινόταν η επέμβαση ήταν η το λογισμικό γραφείου και επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το λογισμικό που επιλέχθηκε ήταν το OpenOffice.org και το Thunderbird Ο διακομιστής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πλατφόρμας συνεργατικότητας επιλέχθηκε να είναι το Zimbra Ένας σημαντικός παράγων που έπαιξε ρόλο για την χρήση του Zimbra ήταν και ο αξιόπιστος συνεργάτης στην Ελλάδα, για να υπάρχει υποστήριξη.

Η μετάβαση των χρηστών ξεκίνησε από τα απομακρυσμένα σημεία, που είχαν και μικρότερες απατήσεις, σχετικά με την πολυπλοκότητα των αρχείων, ώστε να μην υπάρχουν απαιτήσεις για μετατροπές στα αρχεία. Για την διαφύλαξη της λειτουργικότητας όμως παρέμεινε η χρήση του παλαιότερου λογισμικού όπου δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το νέο σε υπάρχοντα αρχεία. Μέσα σε δύο εβδομάδες έγινε η δοκιμαστική χρήση και η αξιολόγηση της χρήσης στα απομακρυσμένα σημεία, και δόθηκε το "πράσινο φως", για την μετάβαση και στα κεντρικά.

Αυτή την στιγμή το 60-70% των χρηστών στην εταιρεία χρησιμοποιεί ΕΛ/ΛΑΚ για τις λειτουργίες που αναφέρθηκαν. Η μετάβαση είναι ένα έργο σε εξέλιξη και σχεδιάζεται να γίνει μετάβαση και σε άλλους τομείς της εταιρείας, αργότερα, μετά από αναζήτηση και μελέτη του μηχανογραφικού τμήματος.

Η μετάβαση της Olympic Catering

Μέσα σε μιά δεκαετία, από τότε που ξεκίνησε η προσπάθεια κάποιων πρωτοπόρων να διαδόσουν το Linux και το ΕΛ/ΛΑΚ στην Ελλάδα, κάποιες εταιρείες αρχίζουν να εξετάζουν σοβαρά την χρήση του, και να αρχίζουν να το υιοθετούν. O κ. Ιωάννης Κοτρώτσος παρουσίασε την διασικασία που ακολουθήθηκε στην εταιρεία του.

Η εγκατάσταση ξεκίνησε σε 70 από τα παραπάνω από 200 καταστήματα της εταιρείας. Στο ιδιόκτητο λογισμικό που χρησιμοποιούσαν, οι άδειες χρήσεις είχαν γίνει τόσο περίπλοκες που χρειαζόταν ένα νομικό τμήμα για να μπορεί να ελέγχει την νομιμότητα χρήσης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μιά πολύπλοκη διαδικασία και αυξημένο κόστος χρήσης. Καθορίστηκαν οι απαιτήσεις και μελετήθηκε το πόσο ήταν δυνατή η μετάβαση σε ΕΛ/ΛΑΚ.

Σε πρώτη φάση, έγινε δοκιμαστική εγκατάσταση στο τμήμα IT, για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την δυσκολία του εγχειρήματος. Μετά την δοκιματική φάση αποφασίστηκε η μετάβαση, που έγινε μέσα σε μία νύκτα στα 70 καταστήματα. Την επόμενη ημέρα οι χρήστες ήλθαν αναγκαστικά σε επαφή με εφαρμογές ΕΛ/ΛΑΚ. Κάποιοι δυσκολεύθηκαν καθώς δεν βρήκαν τα κουμπιά στην ίδια θέση, όπως και είχαν κάποιες ερωτήσεις για το νέο λογισμικό. Αυτό το φαινόμενο κράτησε μόνο μία εβδομάδα, όπου όλοι εξοικοιώθηκαν με το νέο λογισμικό και όλα συνέχισαν να κυλούν ομαλά.

Ένας άλλος σημαντικός παράγoντας ήταν η διαπίστωση ότι με το ιδιόκτητο λογισμικό, τα δεδομένα ανήκουν στο πρόγραμμα και όχι στην εταιρεία. Έτσι παράλληλα με την χρήση ανοικτού λογισμικού υιοθετήθηκε και η χρήση ανοικτών προτύπων. Η διαδικασία μετάβασης είναι σε εξέλιξη και μελετάται η αλλαγή λειτουργικού σε Linux, και η χρήση του Wine, για τις εφαρμογές που έχει η εταιρεία, και δεν υπάρχουν αντίστοιχες στο Linux. Μετά από την περίοδο αναζήτησης και εύρεσης των κατάλληλων λύσεων, σκοπός είναι η συνολική μετάβαση του λογισμικού που χρησιμοποιεί η εταιρεία σε ΕΛ/ΛΑΚ.

In.gr Τεχνολογία

Απάντηση