Συνέντευξη: Anne Nicolas - Πρόεδρος του Mageia.Org

Τα νέα και η επικαιρότητα από τη Mageia και από την κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
dglent
Δημοσιεύσεις: 994
Εγγραφή: Τετ Ιουν 01, 2011 05:42 am
Τοποθεσία: Γαλλία
Has thanked: 4 φορές

Συνέντευξη: Anne Nicolas - Πρόεδρος του Mageia.Org

Δημοσίευση από dglent » Σάβ Νοέμ 16, 2013 07:58 am

Η επάξια επικεφαλής της διανομής μας Anne Nicolas σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Linux Essentiel N° 33 Αυγούστου Σεπτεμβρίου
http://www.unixgarden.com/index.php/lin ... en-kiosque

Εικόνα
Επώνυμο, όνομα, ηλικία και απασχόληση.
Με λένε Anne Nicolas. Είμαι 42 χρονών. Συμμετείχα πριν 2 χρόνια στη δημιουργία της εταιρείας μας, hupstream, της οποίας πρωτεύων σκοπός είναι να βοηθήσει στην ενσωμάτωση του ελεύθερου λογισμικού στον επαγγελματικό χώρο βιομηχανοποιώντας τη διαδικασία.
Επίσης είναι η ευκαιρία για εμάς να δοκιμάσουμε ένα μη σύνηθες μοντέλο επιχειρησιακής οργάνωση, το SCOP (συνεργατικό): ένας περισσότερο συμμετοχικός τρόπος συνεισφοράς στην καλή λειτουργία μιας επιχείρισης.
Εργάζομαι στο ελεύθερο λογισμικό για περισσότερο από 10 χρόνια, από τα οποία πέρασα αρκετά στον εκδότη της διανομής Mandriva ως υπεύθυνη engineering.


Πώς ξεκινήσατε τη χρήση του GNU/Linux;
Δεν ήταν οι πεποιθήσεις που με ώθησαν στη χρήση του, τουλάχιστον στην αρχή! Αρχές του 2000 συμμετείχα σε μια γενική εκπαίδευση μετεξέλιξης ως επικεφαλής έργων πληροφορικής η οποία αφορούσε σταθμούς εργασίας με εγκατεστημένο Linux λειτουργικό.
Ένα τμήμα του κύκλου της εκπαίδευσης αφορούσε την εκπαίδευση σχετικά με το λειτουργικό σύστημα και τη διαχείριση συστήματος και δικτύου. Από τότε, δεν χρησιμοποίησα κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα.

Στη συνέχεια συμμετείχα πιο ενεργά στην κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού και γνώρισα τις αξίες του, τις αρχές του, κάτι το οποίο ενδυνάμωσε την αποφασιστικότητα της επιλογής μου.
Συμμετείχα στον ιστότοπο διαδικτυακής τεκμηρίωσης lea-linux οπού γρήγορα πήρα μέρος και στην ομάδα του ιστοτόπου. Στη συνέχεια εισήλθα στον κόσμο των διανομών, στη Mandrake για την ακρίβεια και ξεκίνησα να συνεισφέρω σε απλά πακέτα.

Γιατί χρησιμοποιείτε GNU/Linux ;
Το χρησιμοποιώ διότι βρήκα σε αυτό ότι μου χρειάζεται στην καθημερινή μου χρήση, στην επαγγελματική μου δραστηριότητα, αλλά και στο σπίτι.
Είμαι πεπεισμένη ότι οι θεμελιώδης αξίες του ελεύθερου λογισμικού είναι η σωστή επιλογή για την μακρόχρονη διάρκεια του λογισμικού και των δεδομένων, αλλά και για την πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο. Οι πρόσφατες εξελίξεις του ψηφιακού κόσμου και μερικά πλήγματα ορισμένων εκδοτών ενδυναμώνουν την τοποθέτησή μου.
Ακόμα και αν δεν βρίσκεται επαρκές επίπεδο για τις προτιμήσεις μου, όλο και περισσότεροι χρήστες πληροφορικής του ψηφιακού χώρου δεν τοποθετούνται πια ως απλοί καταναλωτές λογισμικού εφαρμογών.
Δεν θεωρείται πια ως ένα εργαλείο, αλλά πάει ακόμα παραπέρα: ένας τόπος επικοινωνίας, ένα μέσο ανταλλαγών, ένας τρόπος εύκολης παραγωγής βάσης υποστήριξης οποιασδήποτε μορφής.

Ποιες είναι οι διανομές /συστήματα που χρησιμοποιείτε αυτή τη στιγμή;
Στο περιβάλλον εργασίας μου και στο σπίτι, χρησιμοποιώ Mageia. Πρωτίστως διότι το έργο αυτό το έχω στην καρδιά μου και μου επιτρέπει να συνεισφέρω είτε με αναφορές στην σταθερή έκδοση αν παρουσιαστεί η περίπτωση είτε στην έκδοση ανάπτυξης ώστε να βοηθήσω στην σταθεροποίηση. Χρησιμοποιώ επίσης και άλλες διανομές στα πλαίσια της επαγγελματικής μου δραστηριότητας και συγκεκριμένα Debian, την οποία συναντάμε ευρέως στον επαγγελματικό χώρο.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν βρεθείτε μπροστά από τον υπολογιστή σας;
Διαβάζω την ηλ. αλληλογραφία μου και συνδέομαι στο IRC. Χρησιμοποιούμε το IRC στη Mageia, κάτι που μας επιτρέπει να έρθουμε σε επαφή από όλα τα σημεία της γης, αλλά επίσης και στον επαγγελματικό χώρο.

Ποιο είναι το ελεύθερο λογισμικό που δεν μπορείτε να αποχωριστείτε;
Υπάρχουν αρκετά τελικά. Αλλά το vim και το irrsi είναι 2 εφαρμογές που χρησιμοποιώ καθημερινά.

Πώς βλέπετε το μέλλον του GNU/Linux και του ελεύθερου λογισμικού σε 2, 5 και 10 χρόνια;
Δύσκολη ερώτηση! Όσον αφορά τους εξυπηρετητές, πιστεύω ότι η διείσδυση του Linux και του ελεύθερου λογισμικού θα συνεχιστεί. Απέδειξαν τι αξίζουν πια, και είναι σπάνιο να βρείτε μια επιχείριση που δεν το χρησιμοποιεί καθόλου στην υποδομή της. Πλευρά τελικού χρήστη, εκεί τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Ενώ οι εφαρμογές Windows έχουν βρει τη θέση τους (περιηγητής, σουίτα γραφείου), δεν συμβαίνει το ίδιο και στο Linux όπου δυσκολεύεται να βρει τη θέση του σε ένα κλασικό περιβάλλον προσωπικού υπολογιστή. Η αλλαγή του λειτουργικού συστήματος δεν απαιτεί την ίδια προσπάθεια για όλους τους χρήστες και οι αρχές του ελεύθερου λογισμικού δεν επαρκούν για να παρακινήσουν προς αυτήν την αλλαγή.
Παρόλο που υπάρχουν μερικά προγράμματα OEM και που έχουν προωθηθεί ευρέως από την κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού (προεγκατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος Linux σε ένα φορητό ή προσωπικό υπολογιστή), χωρίς αμφιβολία δεν έχουν υποστηριχθεί επαρκώς από τους δημιουργούς τους και τις αλυσίδες καταστημάτων που τα παρέχουν. Κι όμως πρόκειται για την κύρια οδό διάδοσης σήμερα.

Ο τομέας που έχει επιτύχει σε αυτό είναι αυτός του κινητού, και ειδικά των κινητών τηλεφώνων. Η διείσδυση του Android και πιθανώς του Firefox OS είναι ένα σημάδι επιτυχίας του ελεύθερου λογισμικού πλευρά χρήστη και φαίνεται πως δεν θα αλλάξει τα χρόνια που ακολουθούν. Η επιτυχία του Linux σε εξωτικές αρχιτεκτονικές όπως αυτή του ARM είναι επίσης ένας παράγοντας της επιτυχίας.

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να ωθήσει το Linux είναι η «ιστοποίηση» πολλών εφαρμογών που χρησιμοποιούν οι χρήστες καθημερινά για τη διαχείριση των εγγράφων τους, των φωτογραφιών και βίντεο... και τη διάθεση των δεδομένων από διαδίκτυο. Εκτός των συζητήσεων για την ασφάλεια των δεδομένων αυτών και τον σεβασμό της προσωπικής ζωής, η διάθεση των δεδομένων από το διαδίκτυο και των εφαρμογών θα απλοποιήσει σημαντικά τη χρήση του υπολογιστή και πιθανώς να συμβάλει στη εισχώρηση περισσοτέρων εναλλακτικών λύσεων.

Άβαταρ μέλους
nikos_k
Δημοσιεύσεις: 299
Εγγραφή: Τετ Ιουν 01, 2011 06:05 am
Been thanked: 2 φορές

Re: Συνέντευξη: Anne Nicolas - Πρόεδρος του Mageia.Org

Δημοσίευση από nikos_k » Κυρ Νοέμ 17, 2013 00:17 am

Καλά τα είπε.

Γενικότερα, πάντως, ας μην έχουμε παράπονο.
Το ελεύθερο λογισμικό, και το Λίνουξ συγκεκριμένα, προχωράνε, αν και όχι με το ρυθμό που θα θέλαμε.
Και δικαιωνόμαστε εμείς, που «επενδύσαμε» σε αυτό,
τόσο σε κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε προσωπικό.
Γιατί, από τη μια, έστω και αυτό το λίγο, που μπορεί να προσφέρουμε,
νιώθουμε πως δεν πάει χαμένο,
και φυσικά, από την άλλη, κάνουμε τη δουλειά μας, μια χαρά, κερδίζοντας σε κόπο, χρόνο και χρήμα.

^

Άβαταρ μέλους
dglent
Δημοσιεύσεις: 994
Εγγραφή: Τετ Ιουν 01, 2011 05:42 am
Τοποθεσία: Γαλλία
Has thanked: 4 φορές

Re: Συνέντευξη: Anne Nicolas - Πρόεδρος του Mageia.Org

Δημοσίευση από dglent » Κυρ Νοέμ 17, 2013 10:18 am

Παρόλο που υπάρχουν μερικά προγράμματα OEM και που έχουν προωθηθεί ευρέως από την κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού (προεγκατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος Linux σε ένα φορητό ή προσωπικό υπολογιστή), χωρίς αμφιβολία δεν έχουν υποστηριχθεί επαρκώς από τους δημιουργούς τους και τις αλυσίδες καταστημάτων που τα παρέχουν. Κι όμως πρόκειται για την κύρια οδό διάδοσης σήμερα.
Και αυτό το σημείο θέλει λίγη προώθηση, κατά τ' άλλα καλά πάμε

Απάντηση